• Nyugdíjtervezés
  Nyugdíjtervezés

  Időszerű és felkészült tervezéssel elérhetjük azt, hogy időskorunkban elfogadható színvonalon éljünk, s felkészüljünk a megnövekedett kockázatok kezelésére. 

  Bővebben...
 • Pénzakadémia Alapítvány
  Pénzakadémia Alapítvány

  A Pénz-Navigátor számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért kiemelt támogatói vagyunk a Pénzakadémia Alapítványnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztéséért dolgozik.

  Bővebben...
 • Portfólió átvizsgálás
  Portfólió átvizsgálás

  Teljeskörűen és objektíven átvizsgáljuk meglévő pénzügyi megoldásait, szerződéseit, s egy analízis során javaslatokat fogalmazunk meg élethelyzetével és céljaival kapcsolatban.

  Bővebben...
 • Cafeteria
  Cafeteria

  Ha kérdése van a cafeteriáról, itt megtalálja a választ. 

  Bővebben...
 • Befektetések
  Befektetések

  Megtaláljuk az Ön számára legjobb megoldásokat, melyekkel eligazodhat a befektetési lehetőségek rengetegében. 

  Bővebben...
 • Pályázatok
  Pályázatok

  Egy vállalkozás életében kiváló lehetőséget jelent vissza nem térítendő támogatások elnyerése. Az Ön cége sem maradhat le egyetlen, számára releváns támogatásról sem! 

  Bővebben...
 • Főoldal
 • Tanulmányok
 • CIFA Forum 2010. ...

CIFA Forum 2010. – Pénzügyi buborékok és a szabályozói buborékok

Regisztrált Pénzügyi Tervező® szakemberként kaptam meghívást a CIFA – Convention of Independent Financial Advisors – adridi világkonferenciáján. Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOC) által egyedüliként elismert szervezet rendezényén több száz szakértő vett részt a világ minden tájáról. Kerekasztal-beszélgetések zajlottak három napon keresztül. Az első téma a pénzügyi válsággal és annak társadalmi és gazdasági következményeivel foglalkozott. A következő kerekasztal-beszélgetés a pénzügyi bűnözés kérdését érintette, s külön kitért az intézmények és a befektető személyének a védelmére is. Ezt követően a pénzügyi termékekről, azok felügyeletéről és a garanciákról beszélgettek a szakemberek, míg a második nap délutánján az un. „túl nagy, hogy tönkremenjen”, illetve az un. „túl nagy, hogy megmentsük” típusú bankok helyzete került előtérbe. A nap végén előkerült az a kérdés is, hogy vajon a bankok és a független pénzügyi tanácsadók inkább versenytársai, avagy partnerei-e egymásnak... A nap záróprogramja a madridi tőzsdepalota meglátogatása, illetve a madridi kormányzóság épületében a gálavacsora elfogyasztása volt. A harmadik nap a szakértők a szabályzás és a felügyelet szerepéről, s a rendszerszintű kockázatokról értekeztek. Zárásként felmerültek az etikai kérdések, illetve az integritással és transzparenciával kapcsolatos elgondolások is. A több napos program során nemcsak remek szakmai témákban hallottam kerekasztalbeszélgetéseket, hanem sok – nemzetközileg is elismert – szakemberrel ismerkedhettem meg, s kerültem baráti viszonyba. A magyar pénzügyi tervezőket – a többezer magyar pénzügyi tanácsadó közül – sajnos csak egyedül képviseltem a „pénzügyi tanácsadók Davos-aként” emlegetett világkonferencián, ahol én immár második alkalommal vehettem részt. – Sági Péter, RPT® (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Regisztrált Pénzügyi Tervező® szakemberként nagy megtiszteltetés volt részt venni Madridban a „pénzügyi tanácsadók Davos-aként” emlegetett világkonferencián. A rendező szervezet a CIFA – Convention of Independent Financial Advisors volt.A CIFA egy non profit svájci alapítvány, az egyetlen nem kormányok által létrehozott szervezet, amit az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOC) is elismer, s vele speciális tanácsadói státuszt épített ki. A CIFA-t 2001-ben alapították, székhelye a svájci Genfben található, s célja a független pénzügyi tanácsadók érdekvédelme nemzetközi szinten.

A konferencián több száz résztvevő, s 30 nemzetközi szakértő, mint előadó vett részt a világ minden tájáról, ill. 50 nemzetközi szervezet 500 000 független pénzügyi tanácsadó képviseletében volt jelen képviselője révén.
Az első nap a pénzügyi válság került górcső alá, s a beszélgetések során megállapíthattuk, hogy a legrosszabb következménye a krízisnek a bizalom elvesztése. Az okokat taglalva megemlítendő a hibás politikai és monetáris ösztönzők szerepe mellett a kizárólag rövid távú incentive-ek használata és a kockázati tényezők kontrolljának összeomlása.

Másnap a spanyol hatóságok köszöntője után az egykori new york-i kormányzó és főügyész, Eliot Spitzer avatta be a hallgatóságot a pénzintézetekkel szembeni jogi ügyek és perek részleteibe. Az egyik fő kérdés így szól: „Tényleg az ügyfeled legjobb érdekében cselekszel?” Egy-két amerikai befektetési bank esetén a tanácsadók azt sem tudták, valójában ki is az ügyfél...

Ezt követően előtérbe kerültek a pénzügyi termékek felügyeletének kérdései. A szakemberek hosszan beszéltek az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) shortolással kapcsolatos új szabályairól.

A világkonferencia következő beszélgetése során szóba kerültek a különösen nagy és ezért veszélyes intézmények (SDI – Systematically Dangerous Institutions) kérdései. A két legnagyobb svájci pénzintézet (UBS és Credit Suisse) nagysága megegyezik Svájc teljes GDP–jének az ötszörösével... Sokan felhozták a tényt, miszerint egy dinamikusan változó világban a szabályzásnak is követnie kellene a gyors változásokat.

A nap záró témája a bankok és a független pénzügyi tanácsadók közti viszonyt taglalta. Sokan konkurenciát, sokan viszont partnert látnak a másik félben... Chris Cummings, a brit független pénzügyi tanácsadók szervezetének elnöke elmesélte, hogy az Egyesült Királyságban milyen hatalmas hagyománya van ennek a szakmának, s hogy a teljes pénzügyi un. retail tranzakciók 76%-a független tanácsadón keresztül történik! Kiemelte, hogy míg a banki ügyletek 80%-ánál emeltek panaszt az ügyfelek, a független pénzügyi tanácsadók esetén ez a szám mindösszesen 3%. A beszélgetések után látogatást tettünk a spanyol tőzsdepalota épületében, a gálavacsorára pedig a madridi kormányzóság épületében került sor.

Harmadik nap a szakértők elemezték a különbséget a szabályzás, illetve a felügyelet között, majd megállapították, hogy a törvények középpontjába a privát befektető érdekeinek védelme kellene hogy kerüljön. A záróbeszélgetés fő témája az etika és a transzparencia kérdésköre volt. Arra a konszenzusra jutottak, hogy kizárólag az ügyfélérdek elsődlegessége és az un. bizalmi (fiduciary) ügyfélkapcsolat a hosszú távú megoldások. E téma konklúziója: meg kell győznia pénzügyi szolgáltatókat, hogy ha etikusan járnak el, akkor hosszú távon még magasabb profitot tudnak elérni!

A remek témák mellett a kávészünetekben, ill. az esti – meghívásos alapon működő – vacsorák alkalmával lehetőség adódott a konferencia résztvevői között a kötetlen szakmai beszélgetésekre, s így számos nagyszerű ember megismerésére a világ minden tájáról. Természetesen jutott idő a gyönyörű monacoi nevezetességek felkeresésére is! Hazatérve a több napos konferenciáról nyugodt szívvel modhatom, hogy a részvétel szakmailag rendkívül hasznos volt, s ha ezt a szemléletmódot sikerül Magyarországon is megteremteni, akkor abból az egész ország gazdasága profitálni fog!

 

CIFA-Forum-2010-kepBaráti üdvözlettel:

Sági Péter
Regisztrált Pénzügyi Tervező®
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.