• Cafeteria
    Cafeteria

    Ha kérdése van a cafeteriáról, itt megtalálja a választ. 

    Bővebben...
  • Pénzakadémia Alapítvány
    Pénzakadémia Alapítvány

    A Pénz-Navigátor számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért kiemelt támogatói vagyunk a Pénzakadémia Alapítványnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztéséért dolgozik.

    Bővebben...
  • Nyugdíjtervezés
    Nyugdíjtervezés

    Időszerű és felkészült tervezéssel elérhetjük azt, hogy időskorunkban elfogadható színvonalon éljünk, s felkészüljünk a megnövekedett kockázatok kezelésére. 

    Bővebben...
  • Pályázatok
    Pályázatok

    Egy vállalkozás életében kiváló lehetőséget jelent vissza nem térítendő támogatások elnyerése. Az Ön cége sem maradhat le egyetlen, számára releváns támogatásról sem! 

    Bővebben...
  • Portfólió átvizsgálás
    Portfólió átvizsgálás

    Teljeskörűen és objektíven átvizsgáljuk meglévő pénzügyi megoldásait, szerződéseit, s egy analízis során javaslatokat fogalmazunk meg élethelyzetével és céljaival kapcsolatban.

    Bővebben...
  • Befektetések
    Befektetések

    Megtaláljuk az Ön számára legjobb megoldásokat, melyekkel eligazodhat a befektetési lehetőségek rengetegében. 

    Bővebben...
  • Főoldal
  • Tanulmányok
  • SFOA Bürgenstock – 2009. ...

Világkonferencia a svájci hegyek közt – SFOA Bürgenstock Meeting 2009.

Regisztrált Pénzügyi Tervező® szakemberként vettem részt 2009 szeptemberében az SFOA – Swiss Futures and Options Association – svájci világkonferenciáján Interlakenben. A szervezet 30. éves rendezvényén 250 szakember vett részt a világ minden tájáról. A hitelválságot követően kiemelt fontosságú témák kerültek elő a derivítívák piacairól. Kerekasztal-beszélgetések zajlottak a szabályzók, a tőzsdék, az elszámolóházak képviselői, a professzorok és az árupiaci szakértők között. Az első nap köszöntőit követően lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésekre is a nemzetközi szakemberekkel. A második nap árupiaci és elszámolóházi kitekintése után a fenntartható növekedéshez kapcsolható befektetések és a strukturált termékek kerültek napirendre. Egy érdekes technikai elemzést is láthattam, melyen az inflációt vették górcső alá az ókori görögöktől napjainkig. Egy fantasztikus svájci este és egy különleges színházi előadás zárta a napot. Harmadnap a feltörekvő piacokról volt több beszélgetés, melyben Latin- Amerika külön hangsúlyt kapott. Emellett a nemzetközi szabályozási környezet, illetve a derivatívák új irányai kerültek célkeresztbe. A szakmai programokat gálavacsora és parti zárta. A negyedik nap egy felejthetetlen kirándulást tettünk a 2970 m magas Schilthornra. A konferencia végére egyértelműen nyilvánvalóvá vált, hogy a derivatívák megfelelő kezelése, és a tőzsdén kívüli (OTC) piacok bevonása a szabályzás alá kulcsfontosságú. Megtiszteltetés volt az MPTSZ részéről részt venni egy ilyen neves eseményen, s RPT® szakemberként képviselni a magyar tervezőket. – Sági Péter, RPT®

 

Paul Meier
elnök, SFOA
Sági Péter
RPT®


Regisztrált Pénzügyi Tervező® szakemberként nagy megtiszteltetés volt részt venni feleségemmel Interlakenben a derivatívák 30. svájci világkonferencián. A rendező szervezet az SFOA – Swiss Futures and Options Association (Svájci Határidős ügyletek és Opciók Szövetsége) volt. A konferenciára a meghívást a CIFA – Convention of Independent Financial Advisors (Független Pénzügyi Tanácsadók Konvenciója) 2009 áprilisi párizsi rendezvényén kaptam.

A svájci SFOA a derivatívák egyik legjelentősebb nemzetközi szervezete, a konferencia pedig az iparág meghatározó rendezvénye, melyen 250 nemzetközi szakember vett részt a világ minden tájáról. A szakemberek kerekasztal-beszélgetéseket folytattak a derivatívákkal kapcsolatos legfőbb témákban. A négy napos program festői környezetben, az Alpok csúcsai között került megrendezésre.

Az első nap Paul Meier elnök úr köszöntője mellett elmondta üdvözlő szavait az Európai Központi Bank és a Svájci Nemzeti Bank képviselője, illetve a Svájci Tőzsde (SIX) vezetője is. Külön kiemelték Svájc szerepét a világ pénzügyeit illetően.

A második nap első témája az árupiaci határidős ügyletek voltak. Az NYSE Euronext alelnöke kifejtette, mit ért „ésszerű” szabályozás alatt, az árupiaci szakértők pedig megállapították, hogy globális piacokon globális szabályozásra van szükség. A következő beszélgetésen az elszámolóházak nemzetközi szakemberei arra a konszenzusra jutottak, hogy az elszámolási szabályokban is szükség lenne a standardizálásra. A délutánt a Credit Suisse Investment Group technikai elemzéssel foglalkozó ágazatának vezetője nyitotta meg egy rendkívül érdekes prezentációval, melynek során technikai elemzési eszközökkel elemezte az infláció alakulását az ókori görögöktől napjainkig. Bemutatta a piacok ciklikusságát, s előrejelzést is adott az elkövetkező évekre. Ezt követően a szakértők a strukturált termékekről beszéltek, s a vagyonkezelők képviselői hangsúlyozták, hogy az ügyfelek és a tanácsadók oktatása mindennél fontosabb. A nap utolsó témája a fenntartható növekedéshez kapcsolható befektetések voltak. A szakemberek kiemelték, hogy a Föld lakossága 2050-ben meg fogja haladni a 10 milliárd főt, így kulcsfontosságú figyelmet kell erre a témára szánni. A szakmai programokat egy igazi svájci este követte, melyet a svájci díszszázad nyitott meg. Az alpesi vacsora és a csokoládészökőkutak előtt egy különleges színházi produkciót is láthattunk (Mummenschanz).

A harmadik nap, szeptember 11-én egy megemlékezéssel indult, melynek során hárfa és fuvola kíséretében a 2001-es terrortámadás áldozataira emlékeztünk. Az első szakmai blokk Latin-Amerikáról szólt, s megtudhattuk, hogy nagy és fejlett, elektronikus árupiaci tőzsdék működnek a kontinensen. Ezt követően a feltörekvő piacok súlyának növekedéséről értekezett a dubai, a dél–afrikai, a skandináv, az indiai, a török és az orosz szakember. Megállapították, hogy sokszor nagy kihívást jelent a globális, standardizált eszközök és eljárások helyi, lokális megvalósítása. Délután a nemzetközi szabályozói környezet kérdései kerültek napirendre. Az Európai Bizottság egyik vezetője mellett a brit FSA, a svájci FINMA, az amerikai SEC, ill. CTFC vezetői hangsúlyozták a kevésbé szabályozott tőzsdén kívüli (OTC) piacok hatékonyabb szabályozásának kérdését. A konferencia utolsó szakmai panelbeszégetése az Előretekintés címet kapta. Anglia svájci nagykövete, a chicagói tőzsde (CBOE) elnöke, a skandináv tőzsde (OMX) alapítója és az SFOA tiszteletbeli elnöke kiemelték, hogy a piacok hamar felejtenek, s a kockázatkezelés kérdése mindig is középpontban fog állni. A napot egy szenzációs gálavacsora zárta, melynek során megtudtuk, hogy több ezer frankot adakoztak a konferencia résztvevői a Futures for Kids (Határidős ismeretek gyermekeknek) alapítványnak. A vacsorát egy fantasztikus parti követte, ahol az előadók közül többen is mikrofont ragadtak...

A negyedik nap egy feledhetetlen kirándulásban volt részünk, melynek során a 2970 m magas Schilthornra utaztunk libegőkkel. A csúcson – ahol korábban James Bond filmet is forgattak – 360 fokos panoráma nyílt az Alpok legmagasabb hófödte hegycsúcsai felé.

A konferencia során a remek szakmai témák mellett a kávészünetekben, az ebédek ill. az ötcsillagos vacsorák alkalmával lehetőség adódott a rendezvény résztvevői között a kötetlen szakmai beszélgetésekre, s így számos nagyszerű ember megismerésére a világ minden tájáról. Hazatérve a több napos konferenciáról nyugodt szívvel mondhatom, hogy a részvétel szakmailag rendkívül hasznos volt, s ha a látott szemléletmódból Magyarországon is sikerül valamit alkalmaznunk, akkor abból az egész ország gazdasága profitálni fog. Emellett nagyon örülök, hogy sikerült sok nemzetközi szakemberrel jó baráti viszonyt kialakítani. Többük kiváncsisággal érdeklődött a magyar pénzügyi tervező közösség és MPTSZ munkája felől!

Baráti üdvözlettel:

Sági Péter
Regisztrált Pénzügyi Tervező®
Elnök, Szabályzati Bizottság, MPTSZ
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.